Selecteer een pagina

Disneyfilms, Lester was er gek op. Ook op andere films, maar Disney stak toch wel met kop en schouders boven de andere filmmakers uit. Tot Lester ziek werd, waren we redelijk strikt in het aantal schermuren per dag. Maar toen we belandden in de achtbaan die kinderkanker heet, lieten we de teugels vaak vieren.

Een van Lesters favorieten was The Lion King, eigenlijk De Leeuwenkoning, want hij keek de films bijna altijd in het Nederlands. De film heeft ongetwijfeld bijgedragen aan Lesters liefde voor leeuwen. En aan zijn ontzag voor gnoes. Wanneer de scene kwam waarin de gnoes door de hyena’s worden opgejaagd en massaal de kloof in rennen, kroop Lester altijd tegen me aan. Het is ook verreweg de meest indrukwekkende scene uit de film. We zijn een keer met vrienden Op Safari Resort Beekse Bergen geweest, in een bungalow aan de savanne. Lester was helemaal in de wolken toen hij de gnoes daar voor ons huisje langs zag lopen.

De eerste Pixar Disneyfilm die Lester gezien heeft is, denk ik, Ratatouille. Hij vond het verhaal van Linguini en kleine chef Remy fantastisch. Niet zo gek, want het is nog steeds een van de best beoordeelde Pixar films ooit. Het bevorderde zijn enthousiaste gekokkerel in welk keukentje dan ook. En hij leerde ervan dat de Eiffeltoren in Parijs staat en dat Parijs in Frankrijk ligt. Hij had het geweldig gevonden om de Eiffeltoren, Place Charles de Gaulle met de Arc te Triomphe en de kades langs de Seine in het echt te zien. Toen wij er enkele maanden na zijn dood met ons drietjes waren, heeft hij vast met ons meegekeken.

Peter Pan en spin-offs Tinker Bell en Tinker Bell en de Grote Reddingsoperatie hebben we ook vaak samen zitten kijken. Van Tinker Bell hadden we zelfs een puzzel van honderd stukjes die vaak mee moest naar het M√°xima. Toen een paar maanden geleden Disney+ in Nederland gelanceerd werd, ontdekte ik pas dat er nog meer Tinker Bell films zijn. Die had Lester zeker allemaal willen zien. Nu staan ze in het favorietenlijstje van zijn broertje.

De Cars-serie heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Lester had er T-shirts, een pyjama, sokken en laarzen van, maar ook puzzels, stickers, een lunchtrommel met beker, een poster bij zijn bed, tassen, een tekenset, noem maar op. Zijn Cars-auto’s waren het laatste speelgoed waarmee hij nog wilde spelen. Bliksem McQueen, Cruz Ramirez, Takel, Mac en nog wat vrienden hebben daarom een ereplaats in Lesters gedenkhoek.

Films die zeker niet mogen ontbreken zijn de klassiekers Dumbo, Jungle Book en de films van Winnie de Poeh en zijn vrienden Knorretje, Teigetje en De Rollifant. Evenmin als de Toy Story serie, waarvan Lester nummer 4 helaas niet meer mocht meemaken. Ook Hercules, Een Luizenleven, Monsters Inc en Monsters University, Finding Nemo en Finding Dory, Brother Bear, Herbie Fully Loaded, Bolt, The Good Dinosaur en Zootropolis hebben we eindeloos vaak gezien.

Het meest memorabel van allemaal waren Frozen, Vaiana en Tarzan. Alle drie musicals waarvan de briljante muziek regelrecht bij de kijker binnenkomt. Zo ook bij Lester die zijn Sonos playlist na het zien van deze films verrijkte met: Voor Het Eerst In Al Die Jaren, Laat Het Los, Zomer, Dat is Waar, De Juiste Weg, Geen Dank Hoor en You’ll Be In My Heart. Maar ook Zootropolis-hit Try Everything en The Lion King’s Hakuna Matata, I Just Can’t Wait To Be King en Circle of Life schopten het tot zijn afspeellijst. Het zijn allemaal nummers waarvan ook Lesters broertje feilloos weet uit welke film ze komen.

Lesters muzikaliteit en passie voor Disney mochten tijdens zijn uitvaart niet ontbreken. Uit het Disney-repertoire kozen wij voor Vaiana’s Ooit Zal Ik Gaan en de Tarzan-klassieker You’ll Be In My Heart. Die laatste was de inspiratie voor het hart dat het centrale thema werd rondom Lesters dood. Het verhaal van Vaiana is voor ons heel symbolisch geworden. En hoe mooi zou het zijn als Lester ons bijstaat, precies zoals Vaiana’s oma dat bij haar doet. Als wij deze absolute favorieten van Lester nu samen met zijn broertje kijken, doen we dat met een lach en een traan. Een traan om Lesters onvermijdelijke bestemming en een lach voor onze onvoorwaardelijke liefde.

Ik ben trots, ik leid en ik maak ons sterk
En ik ben bereid tot het grote werk
Maar die stem in mij, dat is wat ik merk
Zingt een ander lied

Waar de hemel de zee overwint, daar hoor ik
Nu kan ik gaan, voorbij de maan
En een ster wijst de weg met de wind in m’n zeilen
Langs de maan, nu zal ik gaan

When destiny calls you
You must be strong
I may not be with you
But you’ve got to hold on

‘Cause you’ll be in my heart
Believe me, you’ll be in my heart
I’ll be there from this day on,
Now and forever more

1 Reactie

  1. Woorden komen mij tekort om de gevoelens die opkomen bij het lezen van de mooie herinneringen van mijn eerste kleinzoon, uit te drukken. Gevoelens die met een traan en een glimlach komen, maar dat hij zeker zijn verre oma, zijn oma dushi ziet en weet dat hij altijd in haar hart blijft leven.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *