Selecteer een pagina

Dit is Lester

Een bijzondere jongen die is overleden aan kanker

Lester is geboren in april 2013. Hij was ons eerste kind. Lester was een modelbaby; lief, mooi, tevreden, borstvoeding ging uitstekend, verder geen gekke dingen. Hij bleek een slimme en creatieve jongen die erg van muziek hield.
Toen hij drie was kreeg hij een broertje. Supertrots was hij, hij speelde graag met zijn broertje en leerde hem vanalles. Maar een klein jaar later werd alles anders. Lester had al een maand last van pijnklachten en hoge koorts. Ook tijdens onze vakantie op Curaçao. Eenmaal thuis gingen we naar de huisarts die ons voor de zekerheid doorverwees naar de kinderarts in het OLVG West. Daar kregen we op 2 mei 2017 de diagnose ‘kanker’ te horen. Een dag later al zaten we in het Prinses Máxima Centrum en werd het nog erger. Lester had een neuroblastoom, een zeldzame en zeer agressieve vorm van kinderkanker. Hij was toen net vier geworden en met school begonnen.

Omdat de pijn erger werd en we die niet onder controle kregen, maakte de oncoloog haast met de diagnosefase en startte de eerste chemokuur op 11 mei. De oncoloog had ons uitgelegd dat de behandeling voor kinderen met neuroblastoom in de Hoog Risico groep anderhalf jaar duurt en dat de slagingskans iets minder dan 50% is. Het bestaat uit chemokuren, operaties, hoge dosis kuur met stamcelteruggave, bestralingen en immunotherapie. Gelukkig sloeg de behandeling aan en hoewel deze heel zwaar was en ook ernstige complicaties kende, kregen we na elke scan goed nieuws en was Lester op een gegeven moment schoon. Binnen anderhalf jaar, in oktober 2018, zouden we een feestje vieren en de ‘bloemkraal’ in ontvangst nemen, de kraal voor aan Lesters kanjerketting, de kraal die iedereen wil hebben, omdat die staat voor een met succes afgeronde behandeling.

Maar die ochtend werden we gebeld dat er toch nog een plekje was gezien op de laatste scan dat eerst nader bekeken moest worden. Drie dagen later liet de MRI scan van Lesters been zien dat er weer een nieuwe tumor was ontstaan. Wij hadden intussen geleerd dat een recidief van een neuroblastoom bijna niet te behandelen is, dat kinderen daaraan meestal overlijden. De wereld die net weer een beetje was opgebouwd stortte genadeloos in. We gingen daarom eerst maar een weekje op vakantie om daarna de behandelopties te bespreken. Lester heeft drie verschillende behandelingen gehad, maar geen enkele mocht baten. Telkens liet de scan zien dat de ziekte verder was uitgebreid, de tumor was heel agressief.

In die periode hebben we nog veel bijzondere dingen mogen beleven en fijne herinneringen kunnen maken. Tot de neuroblastoom het lichaam zodanig afbrak dat Lester teveel pijn kreeg en steeds zwakker werd. De laatste zes weken waren we voornamelijk thuis, geen ziekenhuisbezoeken meer, op twee bloedtransfusies na om hem nog wat energie te geven. We zijn nog af en toe een dagje uit geweest, wat mogelijk was omdat Lester zware pijnstillers kreeg die gelukkig effect hadden. Wij hebben hem tot het laatste moment zelf begeleid en verzorgd, ondersteund door de huisarts, de thuiszorg, het Máxima en veel familie en vrienden. In juli 2019 overleed Lester, thuis op de bank, in mijn armen. Hij keek ons nog aan en pakte onze handen vast, ik denk om ons te bedanken en vaarwel te zeggen.

Ik ben zijn mamma en ik vind het belangrijk dat hij ook op het wereld wijde web zijn plek heeft. Daarom heeft Lester zijn eigen website gekregen en publiceren we hier zijn verhalen.

Recente verhalen

We publiceren verhalen over Lester, de meest recente vind je hier.

Hoe het begon

Hoe het begon

Drie jaar oud was Lester, bijna vier. Ik haalde hem aan het eind van de dag op uit de speeltuin waar hij met het kinderdagverblijf was en hij klaagde over pijn in zijn benen. Wel liep hij dapper mee naar huis en ik dacht dat hij misschien spierpijn had. Maar het...

De foto

De foto

"Mag ik een foto van je maken?" vroeg ik. "Ja hoor mamma," en Lester nam een pose aan. Het resultaat was deze foto, een foto die ik bijna drie jaar geleden maakte. Een paar dagen geleden bood mijn iphone mij deze foto aan tussen mijn 'featured photos', een wisselende...

Steeds meer

Steeds meer

Er zijn... Steeds meer dansjesdie jij nooit hebt gedanst.Steeds meer nummersdie jij nooit hebt gehoord.Steeds meer filmsdie jij nooit hebt gekeken. Steeds meer puzzelsdie jij nooit hebt gemaakt.Steeds meer boekjesdie jij nooit hebt gelezen.Steeds meer speelfigurendie...